Appeltaart Taart/gebak |
250
(500) gram bloem 100 (200) gram basterdsuiker 150 (300) gram boter, liefst roomboter (op kamertemperatuur) 1 (2) ei(eren) 1 (2) kg goudrenetten zout, suiker, kaneel |
Springvorm van 20 cm (30 cm) de cijfers tussen haakjes zijn dus voor de springvorm van 30 cm doorsnede |
Schil de appels, snipper ze en maak
een mengsel van de appels, kaneel en de suiker. Doe de bloem met zout en boter
in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes door de bloem heen. Voeg de basterdsuiker
toe en het grootste deel van het losgeklopte ei. Kneed alles met een koele en
schone hand tot een samenhangende bal deeg. Doe dit het liefst in een koele
omgeving. Beboter de springvorm. Rol het deeg uit op een met bloem bestrooid
blad en bedek hiermee de bodem van de springvorm en een gedeelte van de opstaande
rand. Doe het vulsel in de springvorm. Garneer de bovenkant met reepjes deeg
die ruitsgewijs over de vulling gelegd worden. Bestrijk het geheel met de rest
van het losgeklopte ei. Plaats de vorm op de bodem van de oven en bak de taart
bij een temperatuur van 200ºC in 45 minuten gaar.