Palava-saus
Ghanese keuken
Ingestuurd door Rob Groenendijk, bedankt Rob!


druk deze pagina af


1 kg kontomire (of wilde spinazie, of een ander groen, stevig blad)
l rode palmolie
1 bakje (1 mok) agushi gemalen (=pompoenzaad, zonder toevoeging van zout)
1 blik gepelde tomaten
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
1 stukje gember (2 vingerkootjes)
2 rode lomboks
handvol bessen (kunnen weggelaten worden)
1 gestoomde makreel, middelgroot, of ander stevige vis zonder graat
zout
 


Kontomire stengels afsnijden, blad wassen en in smalle reepjes snijden.
Bessen en rode peper circa 10 minuten koken.
In foodprocessor/blender bessen, peper, ui, knoflook, gember met wat vocht tot een pasta malen. De rest van de ui grof snijden.
Olie in een diepe pan op het vuur zetten, uien erbij en circa 2 minuten bakken. Tomaten met vocht erbij en 2-3 minuten koken. Gemalen prutje/pasta erbij en circa 10 minuten koken tot meeste vocht verdampt is.
Theelepeltje zout aan de agushi toevoegen, dan wat water erbij tot een dikke pasta ontstaat; daarna toevoegen aan saus en 3-5 min laten pruttelen. (Als een stevige vis is gebruikt deze nu toevoegen; indien makreel dan later).
Bladeren toevoegen en circa 10 minuten laten sudderen (spinazie korter, bijvoorbeeld 5 minuten). Vis (zonder graat) toevoegen
Geheel 5 minuten op laag vuur laten pruttelen en smullen maar.
Serveren met gekookte rijst, yam of bakbanaan.