Rendang
(gestoofd rundvlees) 4 personen - Indonesische keuken |
1
ui 2 teentjes knoflook 4 kemirienoten 1 theelepel trassi 1 eetlepel sambal oelek 1 theelepel koenjit zout 1-2 theelepels suiker 3 eetlepels olie |
600
gram mager rundvlees in blokjes 2 salamblaadjes 2 djeroek poeroetblaadjes 1 stengel seréh mespunt djahé 2 schijfjes laos mespunt ve-tsin 5 dl. dunne kokosmelk 50 gram geraspte kokos |
Pel en snipper de ui en de knoflook. Maak
ze met de kemirienoten, de trassi, de sambal, de koenjit, wat zout en de suiker
in de vijzel of de keukenmachine fijn. Verhit de olie in een wadjang of hapjespan
en bak hierin het vlees met het uimengsel al omscheppend 2 à 3 minuten op hoog
vuur. Voeg de salam, de poeroet, de seréh, de schijfjes laos, de djahé en de
ve-tsin toe en bak alles al omscheppend nog enkele minuten. Schenk de kokosmelk
bij het vlees en laat het 3-4 uur heel zachtjes stoven. Controleer tussentijds
of er voldoende vocht is. Rooster de kokos in een koekenpan op niet te hoog
vuur lichtbruin.
Wrijf de kokos in een vijzel fijn en stoof de kokos het laatste uur mee. Serveer
met rijst en groente.