Javaanse
bami met kip 2-3 personen - Javaanse keuken |
Marinade-ingrediënten
3 teentjes knoflook 2 eetlepels tomatenketchup 2 theelepels trassipoeder of stukje van 1 cm 1 theelepel zout 1 theelepel peper 1 theelepel laos 1 theelepel djahé 1 eetlepel suiker 2 eetlepels citroensap 3 eetlepels zoete ketjap sambal naar smaak |
Ingrediënten
voor de bami 1 ui, fijngesnipperd 2 teentjes knoflook 3 eetlepels selderij, fijngesneden 2 eetlepels tomatenpuree 2 eetlepels zoete ketjap 2 theelepels trassipoeder of stukje van 1 cm 1 theelepels zout 1 theelepel peper 1 theelepel laos 1 theelepel djahé 1 eetlepel suiker sambal naar smaak 1 kippepoot per persoon bami of spaghetti of mie |
Bereiding van de marinade:
Maak de knoflook fijn mbv een vijzel of knoflookpers en voeg alle andere ingredienten
toe. Proef de marinade en voeg evt. nog van ketjap toe.
Bereiding van de bami:
De kippepoten kunnen het best doormidden gehakt worden Zet de kippepoten, het
liefst een paar uur van te voren, in de marinade. Bak ze daarna in wat boter
in een pan of leg ze onder de grill. De overgebleven marinade warm je op met
wat water erbij en dit gebruik je als saus bij de maaltijd. Kook van te voren
de pasta al. Giet dit af, spoel af met koud water en doe er dan wat olie bij
om het plakken te voorkomen. Van de andere ingredienten voeg je alle kruiden,
suiker, tomatenpuree en ketjap samen. Doe wat olie in de pan of wadjan en fruit
hierin de ui. Voeg dan de kruidenmassa toe en laat even meebakken. Goed roeren.
Voeg dan de pasta toe. Roer dit goed om. Als het gehele ui-kruidenmengsel goed
door de pasta geroerd is kan de selderij erbij. Even goed doorwarmen en het
kan samen met de kip op tafel.
Onze ervaring is dat de smaken beter tot hun recht komen als je dit gerecht een dag van tevoren klaarmaakt.