Javaanse bami met kip
2-3 personen - Javaanse keuken


druk deze pagina af


Marinade-ingrediënten
3 teentjes knoflook
2 eetlepels tomatenketchup
2 theelepels trassipoeder of stukje van 1 cm
1 theelepel zout
1 theelepel peper
1 theelepel laos
1 theelepel djahé
1 eetlepel suiker
2 eetlepels citroensap
3 eetlepels zoete ketjap
sambal naar smaak
Ingrediënten voor de bami
1 ui, fijngesnipperd
2 teentjes knoflook
3 eetlepels selderij, fijngesneden
2 eetlepels tomatenpuree
2 eetlepels zoete ketjap
2 theelepels trassipoeder of stukje van 1 cm
1 theelepels zout
1 theelepel peper
1 theelepel laos
1 theelepel djahé
1 eetlepel suiker
sambal naar smaak
1 kippepoot per persoon
bami of spaghetti of mie


Bereiding van de marinade:
Maak de knoflook fijn mbv een vijzel of knoflookpers en voeg alle andere ingredienten toe. Proef de marinade en voeg evt. nog van ketjap toe.

Bereiding van de bami:  
De kippepoten kunnen het best doormidden gehakt worden Zet de kippepoten, het liefst een paar uur van te voren, in de marinade. Bak ze daarna in wat boter in een pan of leg ze onder de grill. De overgebleven marinade warm je op met wat water erbij en dit gebruik je als saus bij de maaltijd. Kook van te voren de pasta al. Giet dit af, spoel af met koud water en doe er dan wat olie bij om het plakken te voorkomen. Van de andere ingredienten voeg je alle kruiden, suiker, tomatenpuree en ketjap samen. Doe wat olie in de pan of wadjan en fruit hierin de ui. Voeg dan de kruidenmassa toe en laat even meebakken. Goed roeren. Voeg dan de pasta toe. Roer dit goed om. Als het gehele ui-kruidenmengsel goed door de pasta geroerd is kan de selderij erbij. Even goed doorwarmen en het kan samen met de kip op tafel.

Onze ervaring is dat de smaken beter tot hun recht komen als je dit gerecht een dag van tevoren klaarmaakt.