[Basilicum] [Bieslook] [Bonekruid] [Borage of Bernagie] [Citroenmelisse] [Dille] [Dragon] [Hysop] [Kervel] [Knoflook] [Koriander] [Laurier] [Lavendel] [Lievevrouwebedstro] [Maggiplant] [Marjolein] [Mierikswortel] [Munt] [Oregano] [Peterselie, krul] [Peterselie, platte] [Rozemarijn] [Salie] [Selderij] [Tijm] [Venkel]
Kruid | Basilicum (ocimum basilicum) |
Combineren met | tomaat, komkommer, aubergine, paprika, kaas, varkensvlees, vis, peulvruchten, gevogelte |
Gebruiken in/bij | pesto, soepen, salades, stoofgerechten, kaasgerechten, eiergerechten |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | eenjarig, zaaien of planten op plaats in de volle zon |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Bieslook (allium schoenoprasum) |
Combineren met | aardappelen, tomaat, komkommer, vis, kwark, eieren |
Gebruiken in/bij | sauzen, dressings, salades, soepen, kaasgerechten |
Hoe bewaren | als plantje bewaren of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Bonekruid (satureja hortensis) |
Combineren met | sperziebonen, snijbonen, peulvruchten, koolsoorten, komkommer, aardappelen, bieten, koolraap |
Gebruiken in/bij | gegrild vlees, salades, erwtensoep, linzensoep, omelet |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | eenjarig of vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Borage of bernagie (borago officinalis) |
Combineren met | peulvruchten, witte bonen, rode bietjes, snij- en sperziebonen, koolsoorten |
Gebruiken in/bij | dressings, vruchtensalade, sauzen |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | eenjarig, zaaien of planten op plaats in de volle zon |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Citroenmelisse (melissa officinalis) |
Combineren met | vruchten, theeblaadjes, azijn, kalfsvlees, wortelen, doperwten |
Gebruiken in/bij | salades, thee, puddingen en mousses, ijs, koude soepen, gebak, ragouts, wildgerechten, soepen |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Dille (anethum graveolens) |
Combineren met | komkommer, gerookte zalm, zoute haring, azijn, zure room |
Gebruiken in/bij | visgerechten, schaal- en schelpdieren, vissauzen, eiergerechten, soepen |
Hoe bewaren | takjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | eenjarig, zaaien of planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Dragon (artemisia dracunculus) |
Combineren met | eieren, gevogelte, azijn vis, peulvruchten, koolsoorten |
Gebruiken in/bij | soepen, visgerechten, (room)sauzen, salades |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Hysop (hyssopus officinalis) |
Combineren met | tomaten, lams- en varkensvlees, gevogelte |
Gebruiken in/bij | soepen, vleesgerechten, salades, ragouts, wildgerechten |
Hoe bewaren | takjes drogen of blaadjes invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Kervel (anthriscus cerefolium) |
Combineren met | tomaten, gevogelte, eieren, azijn, rijst, aardappelen |
Gebruiken in/bij | groente- en visgerechten, kruidenbouquet, (room)sauzen, salades, soepen, kruidenboters |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet |
Zelf kweken | eenjarig, zaaien op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Knoflook (allium sativum) |
Combineren met | tomaten, andere kruiden o.a. peterselie en specerijen, boter, mayonaise, olijfolie |
Gebruiken in/bij | vlees-, vis- en groentegerechten, sauzen, dressings |
Hoe bewaren | als hele bol op een droge plaats bewaren |
Gebruik | spaarzaam of royaal gebruiken, mag meekoken |
Zelf kweken | teentjes planten op niet te koude plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Koriander (coriandrum sativum) |
Combineren met | tomaten, vis, groenten o.a. pompoen, peulvruchten, ui, bieten, knoflook, chilipeper, lente-ui |
Gebruiken in/bij | Indiase, Thaise, Marokkaanse en Mexicaanse gerechten, salades, sauzen, pesto, roerbakgerechten |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet |
Zelf kweken | eenjarig, zaaien op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Laurier (laurus nobilis) |
Combineren met | tomaten, azijn, varkensvlees, lamsvlees |
Gebruiken in/bij | vlees/stoofgerechten, soepen, kruidenbouquet |
Hoe bewaren | blaadjes drogen of invriezen, of als plant bewaren |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, mag meekoken |
Zelf kweken | vaste plant, planten op plaats in de volle zon, 's winters beschermen |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Lavendel (lavandula angustifolia) |
Combineren met | azijn, honing, slagroom |
Gebruiken in/bij | ijs, roomsauzen, gebak, jam |
Hoe bewaren | takjes of alleen de bloemetjes drogen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, mag meekoken |
Zelf kweken | vaste plant, planten op schaduwrijke plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Lievevrouwebedstro (galium odoratum) |
Combineren met | vruchten, dranken |
Gebruiken in/bij | bowls, vruchtensalades |
Hoe bewaren | takjes invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, niet laten meekoken |
Zelf kweken | vaste plant, planten op schaduwrijke plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Maggiplant (levisticum officinale) |
Combineren met | tomaten, aardappelen, wortelen, varkensvlees, gehakt, wild en gevogelte, sperziebonen |
Gebruiken in/bij | soepen, sauzen, ragouts, vleesgerechten, vegetarische gerechten, visgerechten |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet |
Zelf kweken | vaste plant, planten op schaduwrijke plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Marjolein (origanum marjorana) en Oregano (oreganum vulgare) |
Combineren met | tomaten, kaas, vis, eieren, lamsvlees, gevogelte, kalfsvlees |
Gebruiken in/bij | soepen, vleesgerechten, salades, sauzen, pizza, pastagerechten |
Hoe bewaren | takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | weinig gebruiken, gedroogde meekoken, verse niet |
Zelf kweken | vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Mierikswortel (amoracia rusticana) |
Combineren met | geklopte slagroom, roomkaas, azijn, zure room, mayonaise |
Gebruiken in/bij | sauzen, dressings, geroosterd vlees, gebakken vis |
Hoe bewaren | in pot, helemaal onder de aarde |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | vaste plant, planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Munt (mentha viridis, mentha spicata, mentha crispa) |
Combineren met | yoghurt, thee, azijn, chocolademelk |
Gebruiken in/bij | ijs, sauzen bij lamsvlees, vruchtensalades, wortelen, koolsoorten |
Hoe bewaren | takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | weinig gebruiken, gedroogde meekoken, verse niet |
Zelf kweken | vaste plant, planten op schaduwrijke plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Peterselie, krul (petroselinum crispum) |
Combineren met | knoflook, boter, tomaat, eieren, aardappelen |
Gebruiken in/bij | soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten, als garnering |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, stelen wel meekoken, blaadjes niet |
Zelf kweken | tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Peterselie, platte (petroselinum crispum neapolitanum) |
Combineren met | citroen, knoflook, boter, tomaat, wortelen, doperwten, bloemkool, aardappelen |
Gebruiken in/bij | soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, stelen wel meekoken, blaadjes niet |
Zelf kweken | tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Rozemarijn (rosmarinus officinalis) |
Combineren met | varkens- en lamsvlees, tomaat, courgette, aubergine, peulvruchten, gevogelte, azijn, paddestoelen |
Gebruiken in/bij | vlees- en visgerechten, barbecuegerechten, gebak, mediterrane gerechten, soepen, wildgerechten |
Hoe bewaren | takjes drogen of naaldjes invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, mag meekoken |
Zelf kweken | vaste plant, planten op plaats in de volle zon, 's winters beschermen |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Salie (salvia officinalis) |
Combineren met | azijn, boter, varkens- en kalfsvlees, peulvruchten, gehakt, tomaten |
Gebruiken in/bij | vleesgerechten, pastagerechten, soepen, mediterrane gerechten, visgerechten |
Hoe bewaren | takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, mag meekoken |
Zelf kweken | vaste plant, planten op plaats in de volle zon |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Selderij (apium graveolens) |
Combineren met | tomaat, wortelen, peulvruchten, prei, gehakt, gevogelte |
Gebruiken in/bij | soepen, stoofgerechten van vlees en gevogelte, sauzen, ragouts, roergebakken gerechten, Indiase gerechten |
Hoe bewaren | blaadjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, niet mee laten koken |
Zelf kweken | tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Tijm (thymus vulgaris) |
Combineren met | varkens- en schapenvlees, tomaten, gevogelte, aubergine, courgette |
Gebruiken in/bij | salades, kaas- en eiergerechten, soepen, stoofschotels, ragouts, sauzen |
Hoe bewaren | takjes drogen of blaadjes invriezen |
Gebruik | spaarzaam gebruiken, mag meekoken |
Zelf kweken | vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon (let op: dit groeit haast net zo snel als 'onkruid' |
[terug naar het begin van de pagina] | |
Kruid | Venkel (foeniculum vulgare) |
Combineren met | vis, zoute haring, eieren, peulvruchten, aardappelen |
Gebruiken in/bij | sauzen, salades, soepen, geroosterde vis |
Hoe bewaren | takjes of fijngesneden invriezen |
Gebruik | royaal gebruiken, niet laten meekoken |
Zelf kweken | vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon |
[terug naar het begin van de pagina] |