[Basilicum] [Bieslook] [Bonekruid] [Borage of Bernagie] [Citroenmelisse] [Dille] [Dragon] [Hysop] [Kervel] [Knoflook] [Koriander] [Laurier] [Lavendel] [Lievevrouwebedstro] [Maggiplant] [Marjolein] [Mierikswortel] [Munt] [Oregano] [Peterselie, krul] [Peterselie, platte] [Rozemarijn] [Salie] [Selderij] [Tijm] [Venkel]  

Kruid Basilicum (ocimum basilicum)
Combineren met tomaat, komkommer, aubergine, paprika, kaas, varkensvlees, vis, peulvruchten, gevogelte
Gebruiken in/bij pesto, soepen, salades, stoofgerechten, kaasgerechten, eiergerechten
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken eenjarig, zaaien of planten op plaats in de volle zon
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Bieslook (allium schoenoprasum)
Combineren met aardappelen, tomaat, komkommer, vis, kwark, eieren
Gebruiken in/bij sauzen, dressings, salades, soepen, kaasgerechten
Hoe bewaren als plantje bewaren of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Bonekruid (satureja hortensis)
Combineren met sperziebonen, snijbonen, peulvruchten, koolsoorten, komkommer, aardappelen, bieten, koolraap
Gebruiken in/bij gegrild vlees, salades, erwtensoep, linzensoep, omelet
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken eenjarig of vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Borage of bernagie (borago officinalis)
Combineren met peulvruchten, witte bonen, rode bietjes, snij- en sperziebonen, koolsoorten
Gebruiken in/bij dressings, vruchtensalade, sauzen
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken eenjarig, zaaien of planten op plaats in de volle zon
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Citroenmelisse (melissa officinalis)
Combineren met vruchten, theeblaadjes, azijn, kalfsvlees, wortelen, doperwten
Gebruiken in/bij salades, thee, puddingen en mousses, ijs, koude soepen, gebak, ragouts, wildgerechten, soepen
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Dille (anethum graveolens)
Combineren met komkommer, gerookte zalm, zoute haring, azijn, zure room
Gebruiken in/bij visgerechten, schaal- en schelpdieren, vissauzen, eiergerechten, soepen
Hoe bewaren takjes of fijngesneden invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken eenjarig, zaaien of planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Dragon (artemisia dracunculus)
Combineren met eieren, gevogelte, azijn vis, peulvruchten, koolsoorten
Gebruiken in/bij soepen, visgerechten, (room)sauzen, salades
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Hysop (hyssopus officinalis)
Combineren met tomaten, lams- en varkensvlees, gevogelte
Gebruiken in/bij soepen, vleesgerechten, salades, ragouts, wildgerechten
Hoe bewaren takjes drogen of blaadjes invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Kervel (anthriscus cerefolium)
Combineren met tomaten, gevogelte, eieren, azijn, rijst, aardappelen
Gebruiken in/bij groente- en visgerechten, kruidenbouquet, (room)sauzen, salades, soepen, kruidenboters
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken eenjarig, zaaien op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Knoflook (allium sativum)
Combineren met tomaten, andere kruiden o.a. peterselie en specerijen, boter, mayonaise, olijfolie
Gebruiken in/bij vlees-, vis- en groentegerechten, sauzen, dressings
Hoe bewaren als hele bol op een droge plaats bewaren
Gebruik spaarzaam of royaal gebruiken, mag meekoken 
Zelf kweken teentjes planten op niet te koude plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Koriander (coriandrum sativum)
Combineren met tomaten, vis, groenten o.a. pompoen, peulvruchten, ui, bieten, knoflook, chilipeper, lente-ui
Gebruiken in/bij Indiase, Thaise, Marokkaanse en Mexicaanse gerechten, salades, sauzen, pesto, roerbakgerechten
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken eenjarig, zaaien op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Laurier (laurus nobilis)
Combineren met tomaten, azijn, varkensvlees, lamsvlees
Gebruiken in/bij vlees/stoofgerechten, soepen, kruidenbouquet
Hoe bewaren blaadjes drogen of invriezen, of als plant bewaren
Gebruik spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken vaste plant, planten op plaats in de volle zon, 's winters beschermen
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Lavendel (lavandula angustifolia)
Combineren met azijn, honing, slagroom
Gebruiken in/bij ijs, roomsauzen, gebak, jam
Hoe bewaren takjes of alleen de bloemetjes drogen
Gebruik spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken vaste plant, planten op schaduwrijke plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Lievevrouwebedstro (galium odoratum)
Combineren met vruchten, dranken
Gebruiken in/bij bowls, vruchtensalades
Hoe bewaren takjes invriezen
Gebruik royaal gebruiken, niet laten meekoken
Zelf kweken vaste plant, planten op schaduwrijke plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Maggiplant (levisticum officinale)
Combineren met tomaten, aardappelen, wortelen, varkensvlees, gehakt, wild en gevogelte, sperziebonen
Gebruiken in/bij soepen, sauzen, ragouts, vleesgerechten, vegetarische gerechten, visgerechten
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, stelen meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken vaste plant, planten op schaduwrijke plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Marjolein (origanum marjorana) en Oregano (oreganum vulgare)
Combineren met tomaten, kaas, vis, eieren, lamsvlees, gevogelte, kalfsvlees
Gebruiken in/bij soepen, vleesgerechten, salades, sauzen, pizza, pastagerechten
Hoe bewaren takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik weinig gebruiken, gedroogde meekoken, verse niet
Zelf kweken vaste plant, zaaien of planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Mierikswortel (amoracia rusticana)
Combineren met geklopte slagroom, roomkaas, azijn, zure room, mayonaise
Gebruiken in/bij sauzen, dressings, geroosterd vlees, gebakken vis
Hoe bewaren in pot, helemaal onder de aarde
Gebruik spaarzaam gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken vaste plant, planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Munt (mentha viridis, mentha spicata, mentha crispa)
Combineren met yoghurt, thee, azijn, chocolademelk
Gebruiken in/bij ijs, sauzen bij lamsvlees, vruchtensalades, wortelen, koolsoorten
Hoe bewaren takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik weinig gebruiken, gedroogde meekoken, verse niet
Zelf kweken vaste plant, planten op schaduwrijke plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Peterselie, krul (petroselinum crispum)
Combineren met knoflook, boter, tomaat, eieren, aardappelen
Gebruiken in/bij soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten, als garnering
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, stelen wel meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Peterselie, platte (petroselinum crispum neapolitanum)
Combineren met citroen, knoflook, boter, tomaat, wortelen, doperwten, bloemkool, aardappelen
Gebruiken in/bij soepen, salades, sauzen, vis- en vleesgerechten
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, stelen wel meekoken, blaadjes niet
Zelf kweken tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Rozemarijn (rosmarinus officinalis)
Combineren met varkens- en lamsvlees, tomaat, courgette, aubergine, peulvruchten, gevogelte, azijn, paddestoelen
Gebruiken in/bij vlees- en visgerechten, barbecuegerechten, gebak, mediterrane gerechten, soepen, wildgerechten
Hoe bewaren takjes drogen of naaldjes invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken vaste plant, planten op plaats in de volle zon, 's winters beschermen
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Salie (salvia officinalis)
Combineren met azijn, boter, varkens- en kalfsvlees, peulvruchten, gehakt, tomaten
Gebruiken in/bij vleesgerechten, pastagerechten, soepen, mediterrane gerechten, visgerechten
Hoe bewaren takjes drogen of blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken vaste plant, planten op plaats in de volle zon
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Selderij (apium graveolens)
Combineren met tomaat, wortelen, peulvruchten, prei, gehakt, gevogelte
Gebruiken in/bij soepen, stoofgerechten van vlees en gevogelte, sauzen, ragouts, roergebakken gerechten, Indiase gerechten
Hoe bewaren blaadjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, niet mee laten koken
Zelf kweken tweejarig, zaaien of planten op zonnige plaats
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Tijm (thymus vulgaris)
Combineren met varkens- en schapenvlees, tomaten, gevogelte, aubergine, courgette
Gebruiken in/bij salades, kaas- en eiergerechten, soepen, stoofschotels, ragouts, sauzen
Hoe bewaren takjes drogen of blaadjes invriezen
Gebruik spaarzaam gebruiken, mag meekoken
Zelf kweken vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon (let op: dit groeit haast net zo snel als 'onkruid'
  [terug naar het begin van de pagina]
Kruid Venkel (foeniculum vulgare)
Combineren met vis, zoute haring, eieren, peulvruchten, aardappelen
Gebruiken in/bij sauzen, salades, soepen, geroosterde vis
Hoe bewaren takjes of fijngesneden invriezen
Gebruik royaal gebruiken, niet laten meekoken
Zelf kweken vaste plant, zaaien of planten op plaats in de volle zon
  [terug naar het begin van de pagina]