Harira - soep
8 personen - Marokkaanse keuken


druk deze pagina af


250 gram lamsvlees of kip in blokjes
2 eetlepels fijngehakte selderij
½ theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel gemalen kaneel
1 eetlepel boter
1,5 liter water
1 kg tomaten of 2 eetlepels tomatenpuree
45 gram vermicelli
1 citroen in partjes
2 grote uien - gesnipperd
1 bosje fijngehakte gladde peterselie
1 theelepel kurkuma
¼ theelepel gemalen gember
45 gram linzen of kikkererwten (van te voren geweekt)
2 ą 3 takjes verse koriander
3 eetlepel volkorenbloem


Doe het lamsvlees of kippenvlees, de uien, selderij, peterselie, peper, kurkuma, kaneel, gember en boter in een grote kookpan. Roerbak alles gedurende 15 minuten op een middelhoog vuur tot de ingrediėnten goudbruin zijn.
Voeg er de linzen of kikkererwten, samen met het weekwater, aan toe. Roer goed, dek de pan gedeeltelijk af en laat 1½ uur stoven.
Pureer de tomaten. Hak de korianderblaadjes fijn. Doe de tomaten en de koriander in de pan en laat nog 15 ą 20 minuten stoven.
Breek de vermicelli in kleine stukjes. Breng het mengsel aan de kook en roer er de vermicelli door.
Zet het vuur water lager en laat nog 2 ą 3 minuten koken. Giet de helft van de vloeistof uit de kookpan en roer er de bloem door.
Klop die bloemmassa door de soep. Laat nog enkele minuten koken tot de vermicelli gaar is en blijf intussen roeren zodat er geen klontertjes ontstaan. De soep moet er fluweelzacht uit zien; voeg dus eventueel meer water of bloempasta toe.
Opdienen met citroenpartjes.
TIP: je kunt ook 2 eieren met 2 theelepels citroensap kloppen en dat gebruiken om de soep te doen indikken ( i.p.v. de bloem). Haal dan de kookpan van het vuur en roer er nog eens goed in.