Ajo
blanco - koude knoflooksoep 4-6 personen - Spaanse keuken |
500
gr boerenbrood van 1 dag oud, zonder korst en met de hand in stukken verdeeld 5 grote tenen knoflook, gehalveerd 125 ml extra virgine olijfolie plus wat extra om te garneren 4-5 eetlepels sherryazijn naar smaak (witte wijnazijn kan ook) 300 gr gemalen amandelen 1,2 liter koud water zout en witte peper pitloze witte druiven voor de garnering |
Leg het brood in een kom met zo veel water dat het net onder staat en laat het
15 minuten weken. Knijp het water eruit en doe het brood in een keukenmachine.
Voeg knoflook, de gemalen amandelen toe met 250 ml van het water en pureer tot
een egale massa.
Laat de machine langzaam draaien en voeg in een straaltje eerst de olie en dan
de azijn toe, gevolgd door een snufje zout en ten slotte de rest van het water.
Proef en voeg eventueel nog wat azijn of zout toe. Dek de kom af en laat het
tenminste 4 uur in de koelkast staan.
Roer de soep voor het opdienen goed door en garneer het geheel met de druiven
en een scheutje olijfolie.