Ajo blanco - koude knoflooksoep
4-6 personen - Spaanse keuken


druk deze pagina af


500 gr boerenbrood van 1 dag oud, zonder korst en met de hand in stukken verdeeld
5 grote tenen knoflook, gehalveerd
125 ml extra virgine olijfolie plus wat extra om te garneren
4-5 eetlepels sherryazijn naar smaak (witte wijnazijn kan ook)
300 gr gemalen amandelen
1,2 liter koud water
zout en witte peper
pitloze witte druiven voor de garnering
ajo blanco - koude knoflooksoep


Leg het brood in een kom met zo veel water dat het net onder staat en laat het 15 minuten weken. Knijp het water eruit en doe het brood in een keukenmachine.
Voeg knoflook, de gemalen amandelen toe met 250 ml van het water en pureer tot een egale massa.
Laat de machine langzaam draaien en voeg in een straaltje eerst de olie en dan de azijn toe, gevolgd door een snufje zout en ten slotte de rest van het water. Proef en voeg eventueel nog wat azijn of zout toe. Dek de kom af en laat het tenminste 4 uur in de koelkast staan.
Roer de soep voor het opdienen goed door en garneer het geheel met de druiven en een scheutje olijfolie.