Baskische kip
4 personen - Spaanse keuken
ingezonden door Els Pannecoucque, Kortrijk ( België )


druk deze pagina af


1 lekkere kip ( geen kartonkip ! ) van zo'n anderhalve kilo, of
kippebouten in hetzelfde gewicht
beetje bakboter ( bv olijfboter ) voor de kip
olijfolie voor de saus
1 grote ui, fijngesneden
1 groene paprika, fijngesneden
6 rijpe tomaten, in kleine stukjes
1 blik tomatenstukjes
knoflook : 1 teentje voor de smaak, véél meer voor de liefhebbers, fijngehakt
1 rood pepertje. Als je het nog "Baskisch" wil noemen, zou je de beroemde
"piments d'Espelette" ( appellation d'origine contrôlée alstublieft ! )
moeten gebruiken, maar of we die in onze barre contreien zullen vinden ?
Jalapenos of "klein pikant rood pepertje" zullen ook wel gaan...
100 gram rauwe of gerookte ham. Weerom : de "Bayonne" ham komt uit
(Frans) Baskenland en is in België gemakkelijk te vinden. Voor Nederland
weet ik het niet.
kruiden : takje tijm, takje rozemarijn, laurierblaadje, eventueel klein
beetje lavas
1 bos peterselie
eventueel : enkele zongedroogde tomaten op olijfolie, fijngesneden
1 groentenbouillonblokje
peper en zout ( of Herbamare van A. Vogel )


1. De kip
De kip eventueel villen en het vet verwijderen ( voor wie niet te zwaar wil tafelen ). In stukken versnijden, kruiden met peper en zout en aan de buitenkant bruin bakken in een beetje boter. Zo vermijd je de smaak van "gekookte kip".

2. De saus
Ajuin fruiten in olijfolie, alle groenten en kruiden erin behalve de tomaten uit blik ( van het pepertje de zaadjes eruit halen als je het niet té pikant wil ). Laten sudderen, als de groenten wat in volume verminderd zijn het blik toevoegen.

De ham fijnsnijden en apart bakken ( bv zonder boter in een antikleefpan ). De ham bij de rest van de saus voegen. Na een minuut of vijf van het vuur halen.

3. De afwerking
De kruidentakjes uit de saus halen en de saus eventueel een beetje mixen. Eventueel bijkruiden naar smaak. Saus en kip in een pot doen ( bijvoorbeeld een zware geëmailleerde gietijzeren pot of een "cocotte" ) en alles nog een uurtje in de oven op 210°C.

4. Serveren
Bij deze kip past zowat alles : pasta, aardappelen in de schil, rijst (bijvoorbeeld pilafrijst ), ... En natuurlijk een goed glaasje wijn. Je kan
het natuurlijk helemaal een Baskisch tintje geven als je één van hun wijnen op de kop kunt tikken, maar wat al in de kelder ligt te wachten zal er ook
wel bij passen... Smakelijk !