Baskische
kip 4 personen - Spaanse keuken ingezonden door Els Pannecoucque, Kortrijk ( België ) |
1
lekkere kip ( geen kartonkip ! ) van zo'n anderhalve kilo, of kippebouten in hetzelfde gewicht beetje bakboter ( bv olijfboter ) voor de kip olijfolie voor de saus 1 grote ui, fijngesneden 1 groene paprika, fijngesneden 6 rijpe tomaten, in kleine stukjes 1 blik tomatenstukjes knoflook : 1 teentje voor de smaak, véél meer voor de liefhebbers, fijngehakt 1 rood pepertje. Als je het nog "Baskisch" wil noemen, zou je de beroemde "piments d'Espelette" ( appellation d'origine contrôlée alstublieft ! ) moeten gebruiken, maar of we die in onze barre contreien zullen vinden ? Jalapenos of "klein pikant rood pepertje" zullen ook wel gaan... |
100
gram rauwe of gerookte ham. Weerom : de "Bayonne" ham komt uit (Frans) Baskenland en is in België gemakkelijk te vinden. Voor Nederland weet ik het niet. kruiden : takje tijm, takje rozemarijn, laurierblaadje, eventueel klein beetje lavas 1 bos peterselie eventueel : enkele zongedroogde tomaten op olijfolie, fijngesneden 1 groentenbouillonblokje peper en zout ( of Herbamare van A. Vogel ) |
1. De kip
De kip eventueel villen en het vet verwijderen ( voor wie niet te zwaar wil
tafelen ). In stukken versnijden, kruiden met peper en zout en aan de
buitenkant bruin bakken in een beetje boter. Zo vermijd je de smaak van
"gekookte kip".
2. De saus
Ajuin fruiten in olijfolie, alle groenten en kruiden erin behalve de tomaten
uit blik ( van het pepertje de zaadjes eruit halen als je het niet té
pikant wil ). Laten sudderen, als de groenten wat in volume verminderd zijn
het blik toevoegen.
De ham fijnsnijden en apart bakken ( bv zonder boter in een antikleefpan ). De ham bij de rest van de saus voegen. Na een minuut of vijf van het vuur halen.
3. De afwerking
De kruidentakjes uit de saus halen en de saus eventueel een beetje mixen. Eventueel
bijkruiden naar smaak. Saus en kip in een pot doen ( bijvoorbeeld een zware
geëmailleerde gietijzeren pot of een "cocotte" ) en alles nog
een uurtje in de oven op 210°C.
4. Serveren
Bij deze kip past zowat alles : pasta, aardappelen in de schil, rijst (bijvoorbeeld
pilafrijst ), ... En natuurlijk een goed glaasje wijn. Je kan
het natuurlijk helemaal een Baskisch tintje geven als je één van
hun wijnen op de kop kunt tikken, maar wat al in de kelder ligt te wachten zal
er ook
wel bij passen... Smakelijk !