Caballa en escabeche - makreel in het zuur
4-6 personen - Spaanse keuken


druk deze pagina af


8 verse makreelfilets
3 dl extra virgine olijfolie
2 grote rode uien, in dunne reepjes
2 wortels, geschrapt en in plakjes gesneden
2 laurierblaadjes
2 fijngesnipperde tenen knoflook
2 gedroogde chilipepers
1 venkelknol, gehalveerd en in dunne reepjes gesneden
3 dl sherryazijn
1,5 el korianderzaad
zout en peper
geroosterd stokbrood om te serveren
caballa en escabeche - makreel in het zuur


Leg de makreelfilets met het vel naar boven gekeerd op het rooster van de grill en bestrijk ze met wat olie. Zet het rooster ongeveer 10 cm van de warmtebron en grill gedurende 4-6 minuten totdat het vel bruin en krokant wordt en het vlees gemakkelijk uit elkaar valt; zet de vis even opzij.
Verhit de resterende olie in een grote koekenpan. Voeg de uien toe en laat ze in ongeveer 5 minuten zacht maar niet bruin worden. Voeg de overige ingrediënten toe en laat 10 minuten sudderen totdat de wortelen zacht zijn.
Snijd de vis in flinke moten en verwijder vel en graten. Leg de stukken makreel in een weckfles en giet het uien-wortel-venkelmengsel er overheen (pot moet tot de rand volledig gevuld zijn). Laat door en door afkoelen en sluit vervolgens de pot goed af. Laat tenminste 24 uur en hooguit 5 dagen staan om door en door koud te worden. Serveer de stukken makreel op geroosterd stokbrood met wat olie eroverheen gedruppeld. Of serveer de makreel en de ingemaakte groenten als voorgerecht.

Variatie:
Dit kan uiteraard ook gemaakt worden met gegrillde kabeljauw, heek, gegrillde en gepelde mosselen of gebakken tonijn.