Gambas
en salsa de tomate picante - Garnalen in gekruiden tomatensaus 4 personen - Spaanse keuken Tapas |
2
eetlepels olijfolie 2 eetlepels ui, fijngesnipperd 1 teentje knoflook, fijngehakt of geperst 1 theelepel bloem 2 theelepels paprikapoeder 5 eetlepels tomato frito (Heinz, pakje niet uit het blikje) 2 dl witte wijn, ik heb zelf Graves Superieures gebruikt 1 visbouillonblokje |
1
theelepel chilipoeder tijm naar smaak laurierblaadje 1 eetlepel fijngehakte peterselie peper snufje suiker 250 gram garnalen, gepeld (liefst niet te klein) |
Verhit 1 eetlepel olie in een koekenpan en fruit daarin de ui en de knoflook
tot de ui glazig is geworden. Roer er dan de bloem en de paprikapoeder door.
Voeg de overige ingrediënten aan toe, op de garnalen en peterselie na. Dek de
pan af en laat het geheel ongeveer 20 minuten zacht pruttelen. Deze saus kan
van tevoren klaargemaakt worden, dit komt overigens de smaak alleen maar ten
goede. Verhit in een andere koekenpan de rest van de olijfolie tot de damp eraf
slaat. Doe de garnalen erin en roerbak ze ongeveer een minuut bij hoge temperatuur.
Voeg de tomatensaus toe aan de garnalen en laat het geheel nog 4-5 minuten zacht
koken. Als laatste kan dan de peterselie erbij. Serveer warm of op kamertemperatuur
met vers stokbrood. Je kunt de garnalen ook vervangen door bijvoorbeeld
inktvisringen of een visfilet die stevig blijft zoals zeeduivel, makreel en
ook zalmfilet smaakt hierin heel goed.