Guisantes a la Valenciana - doperwten à la Valencia
4 personen - Spaanse keuken


druk deze pagina af


1 eetlepel olijfolie
1 kleine ui, fijngehakt
2 teentjes knoflook, fijngehakt
170 gram verse of diepgevroren doperwten
2 eetlepels droge witte wijn
2 takjes peterselie
1 blaadje laurier
1,5 theelepel verse of ¼ theelepel gedroogde tijm
enkele draadjes saffraan
2 theelepels kippenbouillon
zout
versgemalen peper
reepjes pimiento (geroosterde paprika) of partjes hardgekookt ei voor de garnering (naar keuze)
 


Verhit de olie in een pan en sauteer hierin de ui en de helft van de knoflook tot de ui zacht is. Voeg de doperwten toe en laat ze 1 minuut koken, roer dan de wijn, 2 eetlepels water, peterselie, laurier en tijm erdoor. Leg een deksel op de pan en laat dit 2 minuten pruttelen.
Doe ondertussen de rest van de knoflook met de saffraan in de vijzel of in de beker van de staafmixer, maak dit fijn en roer de kippenbouillon erdoor. Voeg dit mengsel toe aan de doperwten, breng het op smaak met zout en peper, leg een deksel op de pan en laat het nog eens 5 minuten pruttelen of tot de doperwten gaar zijn en het vocht is verdampt.
Garneer dit desgewenst met de reepjes pimiento of de puntjes hardgekookt ei.