Mojo picón - pikante rode 'dipsaus'
2,5 dl - Spaanse keuken (Canarische eilanden)


druk deze pagina af


1 zoete gedroogde, rode Spaanse peper of New Mexicopeper, van harde stukken en zaad ontdaan (volgens mij wordt hier de zoete puntpaprika mee bedoeld).
stukje gedroogde, rode chilipeper van 2,5 cm of naar smaak, van zaad ontdaan.
4 eetlepels rode-wijnazijn
12 teentjes knoflook, fijngehakt
1/4 theelepel zuiver zout of zeezout
1/2 theelepel komijnzaad of gemalen komijn
3/4 theelepel verse of 1/8 theelepel gedroogde tijm
3/4 theelepel fijngehakte oreganblaadjes of 1/8 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel fijngehakte peterselie
1/2 theelepel pimentón
8 eetlepels extra virgin olijfolie


Breek de pepers in kleine stukjes en week ze 10 minuten in de azijn. Maak ondertussen knoflook, zout, komijn, tijm, oregano en peterselie fijn in een vijzel of met de staafmixer fijn.
Neem de pepers uit de azijn, bewaar de azijn. Hak de pepers (of pimiento) fijn en doe ze bij het mengsel in de vijzel. Blijf stampen tot er geen grote stukken meer zijn. Roer de pimentón (1/2 theelepel als u gedroogde pepers gebruikt, 1.5 theelepel met pimiento), olie en de achtergehouden azijn erdoor.