Paella
Valenciana - paella met konijn (zonder vis) 5-6 personen - Spaanse keuken |
voor
de kippenbouillon: 1,5 liter water 450 gram kipdelen, zoals dijen, zonder vel en vet 1 stengel bleekselderij 1 kleine prei, goed gewassen 1/2 middelgrote ui, gepeld 1 wortel, schoongemaakt, in stukken van 5 cm gesneden 1 blaadje laurier 2 takjes peterselie 1 takje rozemarijn of 1/4 theelepel gedroogde rozemarijn zout |
8
eetlepels droge witte wijn 1/4 theelepel verkruimelde saffraandraadjes 2 rijpe en geurige middelgrote tomaten 900-1100 gram konijn (of een kip van 1400 gram) zuiver zout of zeezout 6 eetlepels olijfolie 60 gram fijngehakte groene paprika 60 gram fijngehakte rode paprika 5 sjalotten, gehakt 5 teentjes knoflook, fijngehakt 2 theelepels paprikapoeder 100 gram limabonen, vers of uit de diepvries 100 gram doperwten, vers of uit de diepvries 110 gram sperziebonen, afgehaald 500 gram rondkorrelige rijst (Lassie toverrijst werkt ook prima) - drooggewogen 2 takjes rozemarijn of 1/4 theelepel gedroogde rozemarijn |
Voor
de kippenbouillon alle ingrediënten in een grote pan doen. Breng ze aan de kook,
sluit de pan, temper de warmtebron en laat dit 1 uur pruttelen. Zeef de bouillon
en meet 1 liter af (kook het verder in als het meer is). Roer de wijn en de
saffraan erdoor. Snijd de tomaten dwars doormidden. Druk er zachtjes op om het
zaad eruit te knijpen en rasp de tomaten met een grove rasp tot de huid. Gier
een eventueel teveel aan vocht af. Hak of snijd het konijn in stukjes van ongeveer
5 cm. Bestrooi ze met zout. Verhit de olijfolie in een paella-pan van ongeveer
45 cm doorsneden en zet deze indien nodig op 2 pitten. (Een grote hapjespan
lukt ook uitstekend, hij moet wel in de oven kunnen). Roerbak de stukjes konijn
ongeveer 10 minuten bij hoge temperatuur tot ze aan alle kanten lichtbruin zijn.
Draai de pan regelmatig om de warmte te verdelen (dit geldt alleen als je een
grote paella-pan over 2 pitten hebt staan) Leg het vlees op een voorverwarmd
bord. Doe de paprika, de sjalotten en de knoflook in de pan en laat dit bij
matige warmte ongeveer 5 minuten pruttelen. Roer de paprikapoeder erdoor, vervolgens
de geraspte tomaat. Doe de limabonen, doperwten en sperziebonen erbij (de paella
kan tot dit punt van tevoren worden gemaakt). Roer de rijst erdoor (ongekookt),
zorg dat het mengsel in de pan aan elke rijstkorrel kleeft. Breng de kippenbouillon
aan de kook en schenk die over de rijst. Voeg zout naar smaak toe en roer de
stukjes konijn erdoor. Leg de takjes rozemarijn over de rijst en schuif het
geheel in een oven van 190ºC.; laat het mengsel 10 minuten zonder deksel bakken
of zo lang tot de rijst bijna gaar is en het meeste vocht verdampt is. Dek de
pan dan af met folie en laat hem boven het fornuis nog 10 minuten rusten alvorens
te serveren.