Anguilas
en salsa picante de tomate - Paling in pikante tomatensaus 4 personen - Spaanse keuken |
1
kg paling, schoongemaakt en in stukken van 5 cm zout 1 laurierblad 6-7 eetlepels olijfolie 4 tenen knoflook 1 verse groene chilipeper, ontpit en fijngehakt 1 grote ui, fijngehakt 6 middelgrote tomaten, ontveld en fijngehakt 2 kleine of 1 grote prei, fijngehakt 2 middelgrote groene paprikas, ontpit en fijngehakt vers gemalen zwarte peper 3 eetlepels vers gehakte peterselie |
Bestrooi de stukken paling met wat zout. Verhit de helft van de olie in een
koekenpan en voeg het laurierblad toe. Doe er dan knoflook en gehakte chilipeper
bij. Voeg vervolgens de paling toe en bak ze zachtjes 10 minuten, af en toe
omscheppend, tot ze krokant worden. Schep ze met een schuimspaan uit de pan
en zet ze even weg; houd ze warm. Giet de olie af met de kruiderijen; die waren
alleen voor de paling bedoeld. Veeg de pan nog eens uit en verhit de rest van
de olie. Bak de ui op laag vuur in 5-6 minuten goudgeel en zacht tot alle vocht
verdampt is. Voeg dan de tomaten, prei en paprika toe en laat weer een hele
tijd zachtjes bakken; circa 35 minuten; dit geeft het die sterke smaak die zo
karakteristiek is voor de Spaanse keuken. Het brengt echt de zon op je bord.
Voeg de paling toe en laat die nog 5 minuten heel zachtjes pruttelen tot ze
weer warm en lekker zijn. Proef de saus en dien op, bestrooid met peterselie.