Patatas
alioli - aardappelen in knoflookmayonaise 4-6 personen - Spaanse keuken Tapas |
350
gram aardappelen, bij voorkeur roodschillig en vastkokend ½ kop mayonaise 3 teentjes knoflook, geplet of uitgeperst 2 eetlepels fijngehakte peterselie zout |
Breng de aardappelen aan de kook met zout water (en naar wens met wat kippenbouillon),
doe het deksel op de pan en laat ze 15 minuten zachtjes koken. Draai dan de
warmtebron ui en laat de aardappelen afgedekt in het water staan tot ze zacht
zijn (ongeveer 15 minuten). Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van
1½ tot 2 cm. Roer in een schaal mayonaise, knoflook en peterselie door elkaar.
De mayonaise moet aan de dunne kant zijn om goed te kunnen vermengen met de
aardappelen - indien nodig verdunnen met een beetje azijn of citroensap. Schep
de aardappelen hier voorzichtig door, breng ze op smaak met zout en laat ze
een minuut of 20 op kamertemperatuur staan alvorens ze op te dienen. Of maak
het gerecht van tevoren klaar, zet het in de koelkast en laat het vervolgens
op kamertemperatuur komen.