Patatas con almejas - aardappelen met venusschelpen
4 personen - Spaanse keuken


druk deze pagina af


1,5 kg aardappelen (vastkokers, bijvoorbeeld nicola)
250 gram venusschelpen
4 teentjes knoflook (niet snipperen of persen, maar heel laten)
5-6 amandelen zonder vel
1 snee brood, wit
saffraan
peterselie
olijfolie
zout en versgemalen peper


Schil de aardappelen en snij ze in niet al te kleine stukken. Kook ze in wat water samen met wat peterselie tot ze gaar maar nog wel stevig zijn. Giet ze af, maar bewaar het kookvocht, dit heb je later nog nodig.
Pel de knoflook en bak ze in olie, laat het niet te bruin worden want dan wordt de smaak bitter. Haal de knoflook uit de olie (wel bewaren) en bak in de zelfde olie de amandelen en vervolgens de snee brood.
Zet in een andere pan de schelpen op met een beetje water en kook tot ze openstaan. Zet ook deze even apart.
Wrijf met een vijzel wat peperkorrels samen met wat zout fijn. Voeg hier de saffraan en de gebakken knoflook aan toe en vijzel nogmaals. Nu de amandelen en het brood erbij en doorgaan tot dit een pasta gaat vormen. Voeg hier, al wrijvend, wat van het aardappelkookvocht aan toe, tot het een saus gaat vormen. Dit geheel kan uiteraard ook met een foodprocessor of een staafmixer.
Doe de aardappelen samen met de schelpen in een schaal en giet hier de saus bij.
Garneren met fijngesnipperde peterselie.