Pulpo con patatas - inktvis (octopus) met aardappelen
4 personen - Spaanse keuken
Bereidingstijd: 1 uur 40 minuten


druk deze pagina af


1 kg pulpo (=grote inktvis oftewel octopus, geen calamares dus)
1 kg aardappelen
1 ui
1 rode paprika (het liefst de langwerpige versie, deze is wat zoeter)
1 bol knoflook
1 glas witte wijn
1 laurierblad
1 theelepel paprikapoeder
2 eetlepels peterselie, fijngesnipperd
olie
zout
 


Maak de pulpo schoon en haal de inktzak er uit (of laat dit door de visboer doen). Steek een vork door de kop heen en hang de pulpo enkele seconden in kokend water. Herhaal dit kort onderdompelen 3 keer. Laat de pulpo vervolgens 15-30 minuten koken op zacht vuur (afhankelijk van de grootte). Laat de pulpo vervolgens uitlekken, maar gooi het kookvocht niet weg, dit heb je straks nog nodig. Snij de pulpo in niet al te grote stukken. Schil de aardappelen en snij deze in stukken. Snipper de ui en de knoflook. Snij de paprika in stukken nadat de zaadlijsten zijn verwijderd. Doe de ui met wat olie in een braadpan. Voeg de knoflook en de peterselie toe. Vervolgens kan de paprika erbij. Fruit dit geheel tot de paprika gaar begint te worden. Voeg nu de pulpo en de aardappelen toe, samen met de laurier, paprikapoeder, 2 glazen van het kookvocht van de pulpo en het glas witte wijn. De braadpan (als deze geschikt is om in de oven te gebruiken) met deksel erop 15 minuten in een hete oven (200ºC) zetten (in ieder geval tot de aardappelen gaar zijn). Kan de braadpan niet in de oven uiteraard het geheel overdoen in een ovenschaal. Serveer het in individuele aardewerken schaaltjes die van tevoren verwarmd zijn. Lekker met een salade erbij.