Tomates
rellenos de bacalao - tomaten gevuld met stokvis Spaanse keuken Voorgerecht |
8 middelgrote
tomaten 300 gram stokvis (bakkeljauw) 1 ui boter bloem geraspte kaas olijfolie melk zout |
1 à 2 dagen van tevoren beginnen.
Laat de vis gedurende 24-48 uur ontzouten in koud water,
wat enkele malen ververst moet worden.
Doe de vis met voldoende koud water in een pan en breng dit aan de kook. Zet
dan het vuur uit en laat het 10 minuten staan (afgesloten). Haal dan de vis
uit het water, verwijder vel en graten en versnipper de vis.
Was de tomaten en snij met een mes het kapje van de tomaten. Hol ze vervolgens
uit en bestrooi de binnenkant met zout. Zet ze ondersteboven enige tijd weg
zodat het vocht uit kan lekken.
Fruit de ui in wat olie. Maak in een andere pan tegelijkertijd de bechamel;
smelt de boter en roer hier met een houten lepel de bloem door om vervolgens
beetje bij beetje de melk toe te voegen. Goed blijven roeren om klontjes te
voorkomen. Voeg zout naar smaak toe. Doe hier vervolgens de gefruitte ui en
de versnipperde vis bij en meng dit goed.
Vul de tomaten met dit mengsel en bestrooi met geraspte kaas. Zet de tomaten
in een vuurvaste schaal die ingesmeerd is met wat olie. Zet deze in een middelmatig
hete oven (ca. 150ºC) gedurende 40 minuten of totdat de tomaten zacht zijn.
Uiteraard kun je dit ook proberen met
cherry-tomaatjes, alleen zal het vullen dan wat lastiger zijn en hoeven ze niet
zolang in de oven.