Tortilla
al horno - tortilla uit de oven 48 blokjes - Spaanse keuken |
olijfolie 1 grote teen knoflook, geperst 4 bosuitjes, zowel het groene als het witte gedeelte fijn gesneden 1 groene paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaden en fijn gesneden 1 rode paprika, ontdaan van zaadlijsten en zaden en fijn gesneden 175 gram aardappelen, gekookt, geschild en in plakjes 5 grote eieren 1 dl zure room 175 gram gemalen Spaanse roncalkaas (evt. Cheddar of Parmezaanse kaas) 3 tl fijngesneden verse peterselie zout en peper |
Bekleed een bakvorm van 18x25 cm met aluminiumfolie; smeer dit in met de olie
en zet de vorm apart.
Doe wat olie, de knoflook, bosuitjes en paprika in een koekenpan en laat dit
boven een matig vuur al roerend 10 minuten bakken tot de uien zacht zijn, maar
niet te brui. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Roer de aardappelschijfjes
erdoor (niet te ruw anders kruimelen de aardappelen teveel).
Klop in een grote kom de eieren samen met de zure room, de kaas en de peterselie
los. Roer de afgekoelde groenten erdoor en breng op smaak met zout en peper.
Giet het mengsel in de bakvorm en strijk de bovenkant zo glad mogelijk. Bak
in een op 190ºC voorverwarmde oven gedurende 30-40 minuten totdat de bovenkant
goudbruin is. Het geheel moet stevig maar veerkrachtig aanvoelen. Haal de vorm
uit de oven en laat het afkoelen. Maak de zijkanten los met behulp van een spatel
of een mes en draai de vorm om op een snijplank. Haal het folie eraf en laat
het geheel goed afkoelen. Mocht de tortilla aan de onderkant niet helemaal gestold
zijn, zet hem dan even terug onder een hete grill.
Snij het geheel in 48 blokjes en serveer met stokbrood.