Tortilla
paisana - boerentortilla Spaanse keuken Tapas |
500 gram aardappelen 6 eieren 100 gram sperziebonen 100 gram doperwten (vers of diepvries) 50 gram ham 50 gram chorizo 1 ui olijfolie zout |
Schil de aardappelen en snij deze in kleine blokjes (niet
groter dan 1 cm). Snipper de helft van de ui. Bak dit in hete olie met wat zout
op laag vuur tot de aardappel gaar is. Het mag niet kleuren. Kook de sperziebonen
en de doperwten tot ze beetgaar zijn. Snipper de andere helft van de ui en fruit
dit tot ze transparant is, voeg hier de fijngesneden ham en chorizo bij, de
bonen en de doperwten en als laatste het uitgelekte aardappel/ui-mengsel.
Klop in een schaal de eieren los samen met wat zou om dit daarna aan het groentenmengsel
toe te voegen. Meng dit goed.
Verhit in een koekenpan wat olie en bak hierin de tortilla tot het binnenste
deel gaar is en de tortilla aan beide kanten mooi goudgeel van kleur is.
Ik maak van een mengsel als dit het liefst
2 dunnere tortilla's, zo ben ik er zeker van dat de binnenkant ook gaar is.
Je kunt niet voorzichtig genoeg zijn als het gaat om eieren. Het omdraaien van
de tortilla doe ik meestal door de tortilla op een bord te laten glijden, vervolgens
de pan op zijn kop op het bord met tortilla te zetten en dan het geheel om te
draaien. Doe dit wel boven de gootsteen, want de olie kan nog wel eens druppelen.