Visbouillon
op z'n Spaans ongeveer 1 liter - Spaanse keuken |
1
kg visafsnijsel met graten en koppen (zorg ervoor dat er in ieder geval
iets van zalm- of makreelresten tussen zitten) 1½ ui, in vieren gesneden 1 middelgrote wortel, geschraapt en in vieren gesneden 1 stengel bleekselderij, grof gehakt 1 prei, in schijfjes gesneden 2 dl droge witte wijn 1 liter koud water bosje verse tuinkruiden zoals tijm, peterselie en een blaadje laurier 5 witte peperkorrels |
Doe
alle ingrediënten in een hele grote pan, breng het geheel aan de kook en laat,
afgedekt, minstens twee uur zachtjes koken. (men wordt geleerd dit slechts een
half uur te doen, maar ik vind het ten koste van de smaak gaan) Zeef de bouillon
door kaasdoek of een fijne zeef en bewaar alleen de bouillon. Schuim ook af
en bewaar de bouillon niet langer dan 24 uur in de koelkast; of vries hem in,
hij is dan maximaal 1 maand houdbaar.