Pikante tonijnsalade
4 personen - Thaise keuken


druk deze pagina af


500 gram tonijnfilets
3 eetlepels vissaus of lichte sojasaus
3 eetlepels limoensap
1,5 eetlepel suiker
2 eetlepels arachide-olie
250 gram tomaten
6 bosuitjes
3 eetlepels fijngesneden sjalot
2 kleine rode verse Thaise pepers, desgewenst zonder de zaadjes, grof gehakt
hand verse koriander
hand vers Thais of gewone basilicum
Pikante tonijnsalade


Als je geen Thaise pepers kunt vinden zijn deze uitstekend te vervangen door Spaanse pepers.

Snijd de tonijn in blokjes van circa 2,5x2,5 cm. Marineer ze circa 1 uur in een mengsel van vissaus, 
limoensap en suiker. Laat de vis uitlekken en vang de marinade op.
Verhit de wok of een grote koekenpan, bij voorkeur één met een anti-aanbaklaag, op hoog vuur en giet er, als de pan heet is, de olie in. Voeg de tonijn toe als er een lichte damp van de olie afkomt en roerbak 1 minuut. De tonijn moet van binnen rosé blijven. Schep de tonijn op een voorverwarmde schaal.
Giet het teveel aan olie uit de wok, blus af met de marinade en laat het op halfhoog vuur 30 seconden koken.  Giet het vocht over de tonijn.
Snijd de tomaten in plakken. Snijd de bosuitjes schuin in smalle ringetjes. Schep de tomaat, de bosui, de sjalot, de pepers, de koriander en het basilicum door de warme tonijn en serveer meteen.