Pikante
tonijnsalade 4 personen - Thaise keuken |
500
gram tonijnfilets 3 eetlepels vissaus of lichte sojasaus 3 eetlepels limoensap 1,5 eetlepel suiker 2 eetlepels arachide-olie 250 gram tomaten 6 bosuitjes 3 eetlepels fijngesneden sjalot 2 kleine rode verse Thaise pepers, desgewenst zonder de zaadjes, grof gehakt hand verse koriander hand vers Thais of gewone basilicum |
Als je geen Thaise pepers kunt vinden zijn deze uitstekend
te vervangen door Spaanse pepers.
Snijd de tonijn in blokjes van circa 2,5x2,5 cm. Marineer ze circa 1 uur in
een mengsel van vissaus,
limoensap en suiker. Laat de vis uitlekken en vang de marinade op.
Verhit de wok of een grote koekenpan, bij voorkeur één met een anti-aanbaklaag,
op hoog vuur en giet er, als de pan heet is, de olie in. Voeg de tonijn toe
als er een lichte damp van de olie afkomt en roerbak 1 minuut. De tonijn moet
van binnen rosé blijven. Schep de tonijn op een voorverwarmde schaal.
Giet het teveel aan olie uit de wok, blus af met de marinade en laat het op
halfhoog vuur 30 seconden koken. Giet het vocht over de tonijn.
Snijd de tomaten in plakken. Snijd de bosuitjes schuin in smalle ringetjes.
Schep de tomaat, de bosui, de sjalot, de pepers, de koriander en het basilicum
door de warme tonijn en serveer meteen.