Uskumru
Papaz Yahnisi - Koude Makreel 6 personen - Turkse keuken |
1-1,5
kg makreel (de vis heel laten) 4 eetlepels olijfolie 2 flinke uien, in dunne ringen gesneden 1 groen pepertje, fijngehakt 3-4 tenen knoflook, uit de knijper 3 flinke tomaten, geblancheerd, ontveld en in dikke plakken gesneden |
6
eetlepels verse peterselie, fijngehakt 1-2 eetlepels tomatenpuree een snuf suiker grof zeezout vers gemalen zwarte peper het sap van 1-2 citroenen 50 kleine zwarte olijven zonder pit |
Maak de vissen schoon, maar laat
ze wel heel. Maak met een scherp mesje een paar inkepingen in beide kanten van
de vissen. Verwarm de olie in een flinke koekenpan en bak (dat moet waarschijnlijk
in 2 of 3 keer) de vissen aan alle kanten in 3-4 minuten snel bruin. Haal de
vissen uit de pan en leg ze even apart. Fruit, als alle vissen gebakken zijn,
in dezelfde olie zachtjes de in ringen gesneden uien. Voeg, als de ringen ui
zacht zijn, de fijngehakte groene peper en de uitgeknepen knoflook toe en bak
dit nog even zachtjes mee. Leg nu hierop de stukken tomaat en strooi er peterselie
over. Vermeng de tomatenpuree met wat suiker en 1,5 dl water en giet dit over
het groentenmengsel. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en laat het
10-15 minuten zachtjes pruttelen. Giet het groentenmengsel vervolgens in een
grote, ovenvaste pan of schaal(de vissen moeten er in één laag in passen). Leg
de vissen op de saus en druk ze me een schuimspaan voorzichtig in de saus. Schep
wat van de saus over de vissen. Bak de vissen in een voorverwarmde oven of op
het vuur in 10 minuten gaar. Schep na 5 minuten even wat saus over de vissen.
Leg de vissen op een mooie schaal (om te serveren), besprenkel ze met citroensap
en leg er veel zwarte olijven op en naast. Laat nu de vissen eerst volledig
afkoelen en snijdt ze ten slotte in mooie gelijke stukken.