Konijn op zijn "Vlaams" (konijn met pruimen)
voor 2 grote eters of 4 kleine
Ingezonden door Els Pannecoucque (Kortrijk, België)


druk deze pagina af


1 konijn in stukken (ongeveer 1,3 kg)
33cl bier, opgelet wel een donker maar niet te bitter bier (bijvoorbeeld een Belgisch abdijbier maar het Ierse Guinness is ook goed en misschien gemakkelijker te vinden in Nederland. Zelf gebruik ik meestal Rodenbach of Leffe of bruin tafelbier)
circa 250g gedroogde pruimen
zo'n 5 sjalotjes (de paarse)
een sneetje brood
mosterd
takje tijm
paar laurierblaadjes
peper en zout (of Herbamare van A. Vogel)
beetje boter
ideale kookpot : een gietijzeren geëmailleerde kookpot zoals deze van "le creuset". Ze verdelen namelijk de warmte zeer gelijkmatig en dit gerecht moet "traag" gaan.

 


De stukken konijn in wat boter bruin bakken en wat kruiden met Herbamare (of zout) en peper. Nadat het konijn zo'n 5 minuten gebakken heeft de sjalotjes toevoegen (naar smaak fijngehakt of in grovere stukken, maakt niet uit).
Wanneer de stukken konijn mooi aangebakken zijn, het bier, de tijm en laurier toevoegen.
Het sneetje brood besmeren met mosterd en ook in de kookpot leggen.
Alles op een zo zacht mogelijk vuurtje minstens 45 minuten laten sudderen.
Ongeveer 20 minuten voor het einde de pruimen toevoegen.
Terwijl het konijn suddert de rest van de maaltijd klaarmaken (aardappelen, groenten, soep,...) of van een aperitiefje genieten...

U ziet, het is helemaal niet moeilijk, alleen duurt het wat lang. Dit is wel een "light" versie van het klassieke recept : vroeger kwam er veel meer
boter aan te pas, werd er ook bloed in de saus meegebakken... Persoonlijk doe ik er ook de kop en de lever van het konijn niet meer bij, al is het wel goed dat ze mee verkocht worden met het konijn (zo zie je hoe vers het nog is).

Met vriendelijke groeten,

Els Pannecoucque
Kortrijk (België)