Palava-saus
Ghanese keuken
Ingestuurd door Rob Groenendijk, bedankt Rob!


druk deze pagina af


1 kg kontomire (of wilde spinazie, of een ander groen, stevig blad)
¼ l rode palmolie
1 bakje (1 mok) agushi gemalen (=pompoenzaad, zonder toevoeging van zout)
1 blik gepelde tomaten
1 middelgrote ui
2 teentjes knoflook
1 stukje gember (2 vingerkootjes)
2 rode lomboks
handvol bessen (kunnen weggelaten worden)
1 gestoomde makreel, middelgroot, of ander stevige vis zonder graat
zout
 


Kontomire stengels afsnijden, blad wassen en in smalle reepjes snijden.
Bessen en rode peper circa 10 minuten koken.
In foodprocessor/blender bessen, peper, ¼ ui, knoflook, gember met wat vocht tot een pasta malen. De rest van de ui grof snijden.
Olie in een diepe pan op het vuur zetten, uien erbij en circa 2 minuten bakken. Tomaten met vocht erbij en 2-3 minuten koken. Gemalen prutje/pasta erbij en circa 10 minuten koken tot meeste vocht verdampt is.
Theelepeltje zout aan de agushi toevoegen, dan wat water erbij tot een dikke pasta ontstaat; daarna toevoegen aan saus en 3-5 min laten pruttelen. (Als een stevige vis is gebruikt deze nu toevoegen; indien makreel dan later).
Bladeren toevoegen en circa 10 minuten laten sudderen (spinazie korter, bijvoorbeeld 5 minuten). Vis (zonder graat) toevoegen
Geheel 5 minuten op laag vuur laten pruttelen en smullen maar.
Serveren met gekookte rijst, yam of bakbanaan.