Palava-saus Ghanese keuken Ingestuurd door Rob Groenendijk, bedankt Rob! |
1
kg kontomire (of wilde spinazie, of een ander groen, stevig blad) ¼ l rode palmolie 1 bakje (1 mok) agushi gemalen (=pompoenzaad, zonder toevoeging van zout) 1 blik gepelde tomaten 1 middelgrote ui 2 teentjes knoflook 1 stukje gember (2 vingerkootjes) 2 rode lomboks handvol bessen (kunnen weggelaten worden) 1 gestoomde makreel, middelgroot, of ander stevige vis zonder graat zout |
Kontomire stengels afsnijden, blad
wassen en in smalle reepjes snijden.
Bessen en rode peper circa 10 minuten koken.
In foodprocessor/blender bessen, peper, ¼ ui, knoflook, gember met wat vocht tot
een pasta malen. De rest van de ui grof snijden.
Olie in een diepe pan op het vuur zetten, uien erbij en circa 2 minuten bakken.
Tomaten met vocht erbij en 2-3 minuten koken. Gemalen prutje/pasta erbij en circa
10 minuten koken tot meeste vocht verdampt is.
Theelepeltje zout aan de agushi toevoegen, dan wat water erbij tot een dikke pasta
ontstaat; daarna toevoegen aan saus en 3-5 min laten pruttelen. (Als een stevige
vis is gebruikt deze nu toevoegen; indien makreel dan later).
Bladeren toevoegen en circa 10 minuten laten sudderen (spinazie korter, bijvoorbeeld
5 minuten). Vis (zonder graat) toevoegen
Geheel 5 minuten op laag vuur laten pruttelen en smullen maar.
Serveren met gekookte rijst, yam of bakbanaan.