Ajam boemboe roedjak - Kip in rode saus
Hoofdgerecht voor 4 personen of rijsttafelgerecht voor 8 personen - Indonesische keuken


druk deze pagina af


1 grote rode paprika
grote ui
2 teentjes knoflook
5-6 kemirienoten
1 stengel sereh
5-6 eetlepels olie
2 djeroek poeroetblaadjes
2 doan salamblaadjes
2 schijfjes laos van 1 cm dik (of 2 theelepels laospoeder)
2 schijfjes verse gemberwortel van 1 cm
3 tomaten (of klein blikje tomatenpuree)
½-1 theelepels trassi
25 gr goeloe djawa of bruine suiker
400 gr kipfilet en 4 drumsticks
3-4 dl kokosmelk (uit blik)
zout
sambal oelek


Maak de paprika schoon en snijd deze in enkele stukken. Pel en snipper de ui en de knoflook. Pof de kemirienoten boven een open gasvlam. Maak de paprika, de ui, de knoflook en de kemirienoten in de vijzel of keukenmachine fijn tot een pasta. Snijd de sereh open en leg er een knoop in. Verhit de olie in wok of braadpan en fruit hierin de paprikapasta 4 à 5 minuten al omscheppend. Voeg de salam- en djeroek poeroetblaadjes, de laos en gember, de sereh en wat zout toe en bak dit 5 minuten mee. Was de tomaten en snijd ze in stukken. Voeg de tomaten (of tomatenpuree) met de trassi en de goeloe djawa toe. Snijd de kipfilet in enkele stukken, doe ze met de drumsticks in de pan en schep ze goed door het kruidenmengsel en braad dit nog even goed door. Schenk de kokosmelk erbij (niet direct het hele blik) en laat de kip circa 40 minuten pruttelen tot ze gaar is en de saus enigszins dik. Voeg indien nodig, tussentijds wat kokosmelk toe. Breng op smaak met zout en sambal. Verwijder voor het serveren de blaadjes en wortels. Lekker met rijst en groente of bij de rijsttafel.