Harira
- soep 8 personen - Marokkaanse keuken |
250
gram lamsvlees of kip in blokjes 2 eetlepels fijngehakte selderij ½ theelepel versgemalen zwarte peper 1 theelepel gemalen kaneel 1 eetlepel boter 1,5 liter water 1 kg tomaten of 2 eetlepels tomatenpuree 45 gram vermicelli |
1
citroen in partjes 2 grote uien - gesnipperd 1 bosje fijngehakte gladde peterselie 1 theelepel kurkuma ¼ theelepel gemalen gember 45 gram linzen of kikkererwten (van te voren geweekt) 2 ą 3 takjes verse koriander 3 eetlepel volkorenbloem |
Doe het lamsvlees of kippenvlees,
de uien, selderij, peterselie, peper, kurkuma, kaneel, gember en boter in een
grote kookpan. Roerbak alles gedurende 15 minuten op een middelhoog vuur tot de
ingrediėnten goudbruin zijn.
Voeg er de linzen of kikkererwten, samen met het weekwater, aan toe. Roer goed,
dek de pan gedeeltelijk af en laat 1½ uur stoven.
Pureer de tomaten. Hak de korianderblaadjes fijn. Doe de tomaten en de koriander
in de pan en laat nog 15 ą 20 minuten stoven.
Breek de vermicelli in kleine stukjes. Breng het mengsel aan de kook en roer er
de vermicelli door.
Zet het vuur water lager en laat nog 2 ą 3 minuten koken. Giet de helft van de
vloeistof uit de kookpan en roer er de bloem door.
Klop die bloemmassa door de soep. Laat nog enkele minuten koken tot de vermicelli
gaar is en blijf intussen roeren zodat er geen klontertjes ontstaan. De soep moet
er fluweelzacht uit zien; voeg dus eventueel meer water of bloempasta toe.
Opdienen met citroenpartjes.
TIP: je kunt ook 2 eieren met 2 theelepels citroensap kloppen en dat gebruiken
om de soep te doen indikken ( i.p.v. de bloem). Haal dan de kookpan van het vuur
en roer er nog eens goed in.