Cocido Gallego
veel personen - Spaanse keuken


druk deze pagina af


200 gr. kikkererwten, een dag geweekt in koud water
4-4½ kg traditioneel gerookte ham aan een stuk, voorgeweekt als boven
1 mergpijp, om de bouillon kracht te geven
250 gr. runderschenkel, in stukken gesneden
½ grote boerensoepkip (1½ kg)
ca. 1 kg aardappelen, geschild en in vieren gesneden
4-6 chorizoworstjes, in plakjes gesneden
1 grote groene savooienkool, fijngesneden
vers gemalen zwarte peper
 


Giet het weekwater van de kikkererwten en de ham af en spoel de ham met koud water af. De erwten en ham in een grote pan met deksel, voeg de mergpijp toe en zet alles onder water. Breng aan de kook en schuim enkele malen af. Draai het vuur zo laag mogelijk en laat het geheel, afgedekt, 2 uur zachtjes borrelen. Voeg later de stukjes schenkelvlees toe. Laat dit 30 minuten meesudderen. Voeg dan de kip erbij en laat opnieuw 30 minuten sudderen en schuim de bouillon af. Aardappelen toevoegen en 30 minuten zachtjes koken en voeg chorizo en kool toe. Kook ong. nog 20 min. Ham en kip eruit halen, vlees in stukken snijden en botten verwijderen. Vlees terug, soep proeven en op smaak brengen met zwarte peper.