Ensaladilla rusa - Russische salade
6 personen - Spaanse keuken (Tapas)


druk deze pagina af

De populairste en altijd verkrijgbare Tapas in Spanje

450 gram roodschillige en vastkokende aardappelen
90 gram tonijn, in stukjes (uit blik)
1½ theelepel rode wijnazijn
2 theelepels geraspte ui
1 teentje knoflook, geplet of uitgeperst
1 eetlepel fijngehakte peterselie
1 theelepel zeer kleine, hele kappertjes of fijngesneden kappertjes
2 eetlepels fijngesneden augurken
1 eetlepel pimiento* in blokjes gesneden
2 hardgekookte eieren, grofgehakt
3 eetlepels gekookte doperwten (direct uit blik kan ook)
3 eetlepels grofgesneden gekookte wortelen (of eventueel uit blik/pot, al vind ik deze wat te zacht)
zout
½ kop mayonaise
Ensaladilla rusa - Russische salade


Kook de aardappelen met schil in zout water tot ze zacht zijn. Laat ze langzaam afkoelen, pel ze dan en snijd ze in blokjes. Vermeng in een schaal de tonijn, azijn, ui, knoflook, peterselie, kappertjes, augurken en pimiento. Voeg de aardappelen, eieren, doperwten en wortelen toe. Zout naar smaak toevoegen en ongeveer 30 minuten laten staan. Roer dan voorzichtig de mayonaise door het aardappelmengsel. Schik de salade op een schaal en garneer, naar wens, met reepjes pimiento. Dit kan van tevoren klaargemaakt worden. Wordt de salade in de koelkast bewaard, laat hem dan even op kamertemperatuur staan alvorens te serveren.  

*pimiento is niet meer dan het Spaanse woord voor paprika en vaak worden daarmee de rode paprika’s bedoeld, die kant en klaar in blikken of glazen potten worden verkocht. Hoe goed ze echter ook mogen zijn, deze pimientos komen in smaak toch nooit zo dicht bij de heerlijke zoete smaak van de vers bereide pimiento. Om die zelf te maken ze je de rode paprika (het liefst de langwerpige soort) ongeveer 17 minuten in een niet-ingevette vuurvaste of ovenschaal in de oven bij 190ºC. Haal de schaal daarna uit de oven en laat de paprika een paar minuten afkoelen. Schil ze vervolgens, verwijder de kern en de zaden. Gewikkeld in folie kunnen ze nog een aantal dagen in de koelkast bewaard worden.