Tomates rellenos de bacalao - tomaten gevuld met stokvis
Spaanse keuken
Voorgerecht


druk deze pagina af


8 middelgrote tomaten
300 gram stokvis (bakkeljauw)
1 ui
boter
bloem
geraspte kaas
olijfolie
melk
zout
Tomates rellenos de bacalao - tomaten gevuld met stokvis


1 à 2 dagen van tevoren beginnen.

Laat de vis gedurende 24-48 uur ontzouten in koud water, wat enkele malen ververst moet worden.
Doe de vis met voldoende koud water in een pan en breng dit aan de kook. Zet dan het vuur uit en laat het 10 minuten staan (afgesloten). Haal dan de vis uit het water, verwijder vel en graten en versnipper de vis.
Was de tomaten en snij met een mes het kapje van de tomaten. Hol ze vervolgens uit en bestrooi de binnenkant met zout. Zet ze ondersteboven enige tijd weg zodat het vocht uit kan lekken.
Fruit de ui in wat olie. Maak in een andere pan tegelijkertijd de bechamel; smelt de boter en roer hier met een houten lepel de bloem door om vervolgens beetje bij beetje de melk toe te voegen. Goed blijven roeren om klontjes te voorkomen. Voeg zout naar smaak toe. Doe hier vervolgens de gefruitte ui en de versnipperde vis bij en meng dit goed.
Vul de tomaten met dit mengsel en bestrooi met geraspte kaas. Zet de tomaten in een vuurvaste schaal die ingesmeerd is met wat olie. Zet deze in een middelmatig hete oven (ca. 150ºC) gedurende 40 minuten of totdat de tomaten zacht zijn.

Uiteraard kun je dit ook proberen met cherry-tomaatjes, alleen zal het vullen dan wat lastiger zijn en hoeven ze niet zolang in de oven.