Uientortilla van mijn schoonmoeder
Spaanse keuken
Tapas


druk deze pagina af


3 flinke uien
2 a 3 eieren (afhankelijk van de grootte)
1 grote aardappel
zout, peper
olie
 


Je hebt hier een koekenpan met redelijk hoge rand voor nodig. Ik maak van dit mengsel het liefst twee wat kleinere (en dus dunnere) tortillas, maar dat is een kwestie van proberen.

Schil de uien en snipper ze (niet te fijn). Bak deze in flink wat olie tot ze zacht worden. De uien mogen niet bruin worden. Schil de aardappel en rasp deze of snij hem in kleine blokjes. Voeg dit aan de uien toe en laat meebakken tot de aardappel gaar is. Laat hierna de olie in een aparte kom goed uitlekken. Voeg zout en peper naar smaak toe aan de ui en aardappel. Klop de eieren los en schuimig in een grote kom. Voeg hier het uitgelekte mengsel van ui en aardappel aan toe en meng goed. Doe in een koekenpan redelijk wat van de olie die gebruikt is voor de ui en aardappel en laat dit goed heet worden. Doe niet te veel van het eimengsel voorzichtig in de koekenpan en verdeel dit al schuddend met de pan goed. Door de hitte van de olie zal het aan de buitenranden als eerste gaar zijn. Deze randen komen dan omhoog; vouw dit met een vork naar binnen (dus richting het midden van de pan) toe. Zodra de bovenkant van de tortilla droger begint te worden, kun je hem met behulp van een bord of een plat deksel omdraaien om de andere kant te bakken. Zorg wel dat het eimengsel goed gaar is, ook in het midden.