Uskumru Papaz Yahnisi - Koude Makreel
6 personen - Turkse keuken


druk deze pagina af


1-1,5 kg makreel (de vis heel laten)
4 eetlepels olijfolie
2 flinke uien, in dunne ringen gesneden
1 groen pepertje, fijngehakt
3-4 tenen knoflook, uit de knijper
3 flinke tomaten, geblancheerd, ontveld en in dikke plakken gesneden
6 eetlepels verse peterselie, fijngehakt
1-2 eetlepels tomatenpuree
een snuf suiker
grof zeezout
vers gemalen zwarte peper
het sap van 1-2 citroenen
50 kleine zwarte olijven zonder pit


Maak de vissen schoon, maar laat ze wel heel. Maak met een scherp mesje een paar inkepingen in beide kanten van de vissen. Verwarm de olie in een flinke koekenpan en bak (dat moet waarschijnlijk in 2 of 3 keer) de vissen aan alle kanten in 3-4 minuten snel bruin. Haal de vissen uit de pan en leg ze even apart. Fruit, als alle vissen gebakken zijn, in dezelfde olie zachtjes de in ringen gesneden uien. Voeg, als de ringen ui zacht zijn, de fijngehakte groene peper en de uitgeknepen knoflook toe en bak dit nog even zachtjes mee. Leg nu hierop de stukken tomaat en strooi er peterselie over. Vermeng de tomatenpuree met wat suiker en 1,5 dl water en giet dit over het groentenmengsel. Breng het mengsel op smaak met zout en peper en laat het 10-15 minuten zachtjes pruttelen. Giet het groentenmengsel vervolgens in een grote, ovenvaste pan of schaal(de vissen moeten er in één laag in passen). Leg de vissen op de saus en druk ze me een schuimspaan voorzichtig in de saus. Schep wat van de saus over de vissen. Bak de vissen in een voorverwarmde oven of op het vuur in 10 minuten gaar. Schep na 5 minuten even wat saus over de vissen. Leg de vissen op een mooie schaal (om te serveren), besprenkel ze met citroensap en leg er veel zwarte olijven op en naast. Laat nu de vissen eerst volledig afkoelen en snijdt ze ten slotte in mooie gelijke stukken.