Paella zoals mijn schoonmoeder het maakte
3-4 personen - Spaanse keuken


druk deze pagina af


200 gram gepelde rivierkreeftjes (gamba’s mag ook)
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook
saffraan
olijfolie
250 gram rijst (ongekookt)
1/4 liter tomaat-paprikasaus
1,5 liter visbouillon
peper
1 blik doperwten (400 gram)

Eventueel extra als garnering:
strips geroosterde en ontvelde rode parprika
Grote gambas in schil (meegaren in de oven)


Neem een grote hapjespan (het liefst één die in de oven kan, maar op het fornuis kan het ook), of indien mogelijk een paellapan. Doe hierin flink wat olie (de bodem moet goed bedekt zijn) en fruit een uitje met 1 teentje fijngesnipperde knoflook. Laat dit zachtjes fruiten, het mag niet bruin worden. Voeg vervolgens kleine rivierkreeftjes of grote garnalen toe en bak dit op een wat hoger vuur mee tot het vocht. Dit is belangrijk voor de smaak. Voeg dan droge (dus rauwe) rijst toe en bak dit op een redelijk hoog vuur mee tot het er wat dof uit gaat zien. Voeg dan een zakje saffraanpoeder of wat draadjes saffraan toe samen met een paar flinke opscheplepels de tomaten/paprikasaus en roer dit goed door de rijst. Kijk uit met de olie want het kan nog steeds spatten. Voeg dan beetje bij beetje de visbouillon toe. Er mag niet teveel in anders wordt de rijst papperig en bij te weinig wordt de rijst niet gaar. Je kan beter af en toe wat toe moeten voegen als het te droog wordt voordat het gaar is. Laat dit op een zacht vuur pruttelen (zonder deksel) of in een oven op 200 ºC tot de rijst gaar is. Voeg de doperwten er op het laatst aan toe, deze hoeven alleen maar mee te warmen, anders worden ze te gaar.   Je kunt elke variatie met verse visproducten gebruiken, zoals mosselen (niet te snel toevoegen) en andere schelpdieren, calamares.  

Wil je er echt een mooi plaatje van maken, garneer dan het geheel met strips gegrillde (en ontvelde) rode paprika en grote garnalen (in schil).

Als ik het in de oven klaarmaak heb ik alles bij elkaar 3 kwartier tot een uur nodig voor het op tafel staat. Dit is zonder de tijd die ik nodig heb voor het maken van de bouillon en de tomaat-paprikasaus.